Internet preduzetništvo
Naj mama i naj kuvarica
Beograd | Vest, datum objave: 16. новембар 2017.
Kuvarski blogovi na internetu popularni su u celom svetu. Činjenice pokazuju da oni koji ponude precizne recepte, strpljivo daju savete i nude interesantan sadržaj, dobiju odanu i lojalnu publiku. Upravo takav blog smo hteli da vam predstavimo i pokažemo da se u ovom poslu može uspeti uz mnogo rada, kreativnosti i poštovanje klijenata
Postoji nekoliko domaćih blogova o kuvanju koji privlače veliku pažnju publike. Već godinama na vrhu liste je Minjina kuhinjica, jedan od prvih kulinarskih blogova kod nas. Cenimo da je to zbog kvaliteta recepata i objava, ali i zbog jako dobrog odnosa sa čitaocima koji Minja ima. Oni sa njom razmenjuju recepte, postavljaju fotografije sa napravljenim jelima, daju joj ili traže savete, a ona strpljivo odgovara na svako pitanje i sugestiju.
Autorka bloga Minja Bogdanovski može se pohvaliti da njene recepte dnevno čita nekoliko hiljada ljudi. Krase je velika odgovornost, kreativnost i spretnost. Recepte koje osmisli i jela koja napravi sama dekoriše i fotografiše, pa tako već godinama uživamo u njenom umeću.
Kuvarski blogovi na internetu popularni su u celom svetu, oni donose nove recepte, priče o hrani i kuvanju i otkrivaju tajne najrazličitijih kuhinja sveta. Činjenice pokazuju da oni koji ponude precizne recepte, strpljivo daju savete i nude interesantan sadržaj, dobiju odanu i lojalnu publiku. Upravo takav blog smo hteli da vam predstavimo i pokažemo da se u ovom poslu može uspeti uz mnogo rada, kreativnosti i poštovanje klijenata.
Svi koji su u nekom trenutku na internetu tražili recept za neko jelo sigurno su naišli i na Minjinu kuhinjicu. Oni koji su i probali da po njenom receptu jelo naprave, najverovatnije su i sve ostale recepte kasnije tražili upravo ovde, na najposećenijem kulinarskom blogu u Srbiji.
Minja ima troje dece i svaki dan svojoj porodici pravi zdrava i ukusna jela, kako po receptima domaće kuhinje, tako i neobične, kreativne poslastice.
Ovako se predstavila na svom blogu: Ja sam Minja, trostruka mama iz Kraljeva. Sve što se sprema u mojoj kuhinjici moji „zamorčići“ Filip, David i Viktorija prvi isprobaju i ja sam za njih naj mama, pa čak i kad neki recepti ne prođu slavno.
Za decu je naj mama, a za pratioce naj kuvarica, čija je stranica imala više od 25 miliona posetilaca i preko 80 miliona pregleda. Oni joj veruju, sa njom dele recepte, fotografije spremljenih jela, a ona odgovara na najrazličitija pitanja.
Dakle, možemo da zaključimo - da biste uopšte mogli uspešno da pokrenete i vodite blog potrebno je da ponudite kvalitet, da imate strast, da volite ono što radite, a posebno je važno da vam je stalo do ljudi koji čitaju vaše objave.
Minja nije kuvarica, već nesuđena modna kreatorka, ali je sav svoj talenat i osećaj za lepo pretočila u priču o hrani. Za sebe kaže da je obična mama i supruga, koja voli i uvek rado kuva za svoju porodicu.
Blog Minjina kuhinjica pokrenut je još 2007. godine, pa je ovo jubilarna deseta godina kako je u blogerskim vodama.
„Na nagovor prijateljica sa foruma Hobi grafika, koje su želele da svi moji recepti budu objavljeni na jednom mestu, pokrenula sam blog. Prvi posetioci su bile one, zatim njihove prijateljice, a onda sam počela da dobijam sve više komentara nepoznatih posetilaca i blogovanje je preraslo u moju veliku ljubav. Danas moj blog prati ogroman broj ljudi i zato se trudim da im redovno omogućim nov i interesantan sadržaj“, priča nam Minja o svojim počecima. Otkriva da je u startu to bio hobi kojim se bavila u slobodno vreme, a da je vremenom, zahvaljujući velikom interesovanju, hobi prerastao u ozbiljan posao. Ipak, kako kaže, i dalje u svemu uživa kao prvog dana i to je ono što je čini još uspešnijom.
„Želim da ljudi znaju da uživam u našem druženju i razmeni mišljenja, uvek se trudim da nađem vremena da im odgovorim na pitanja, da napravim jelo po njihovom receptu. Stalno me kontaktiraju i mlađe kolege, interesuju ih recepti, priča o sajtu, fotoaparat koji koristim, gde nabavljam posuđe i alate, a ja sam uvek spremna da im izađem u susret“, kaže Minja i dodaje da joj je porodica najveća podrška, da joj daje vetar u leđa jer, po njenom mišljenju, ako nemate podršku najmilijih sve ide mnogo teže.
Kada govori o planovima, kaže samo da se nada da je kreativnost neće izneveriti, da će se truditi da stalno osmišljava i realizuje nove ideje. Inspiraciju pronalazi u svemu - u emisijama i časopisima o kulinarstvu, a ponekad i samo pogled na neku namirnicu donese ideju uz šta može da je kombinuje i dobije ukusno jelo.
„Sva draž i jeste u tome da uživate dok sami stvarate novi recept, novu priču, kad recepte prilagodite sebi i ljudima koje volite, kad od nekoliko stvari koje imate u frižideru uz malo mašte napravite fantastično jelo“, priča Minja.
Teško joj je da odabere omiljeni recept, ali izdvaja tortu Milka, a najkreativnija je kad pravi slana jela i testa zbog, kako kaže, igre prstima i eksperimentisanja u kuhinji, koje obožava.
Svima koji razmišljaju o pokretanju kulinarskog bloga ili su na početku posla savetuje da se ne plaše, da budu uporni i da ne odustaju lako od svojih snova.
Blog je za deset godina posetilo 25 miliona ljudi, a zabeleženo je ukupno 80 miliona pregleda. Sajt ima i forum koji broji nekoliko hiljada članova. Njena Fejsbuk strana ima skoro 400.000 pratilaca, a na Instagramu je prati više od 45.700 ljudi, uglavnom gastro-blogera.
Sarađivala je sa nekim od najvećih i najuspešnijih kompanija u Srbiji kao što su: Dr Etker, Pionir Subotica, Delimano, Koka-kola, Podravka, Metalac. Prvi štampani kuvar izdala je 2014. godine i na to je posebno ponosna. Knjiga sadrži više od 80 odabranih recepata, po izboru njenih čitalaca.