Интернет предузетништво
Нај мама и нај куварица
Београд | Вест, датум објаве: 16. новембар 2017.
Куварски блогови на интернету популарни су у целом свету. Чињенице показују да они који понуде прецизне рецепте, стрпљиво дају савете и нуде интересантан садржај, добију одану и лојалну публику. Управо такав блог смо хтели да вам представимо и покажемо да се у овом послу може успети уз много рада, креативности и поштовање клијената
Постоји неколико домаћих блогова о кувању који привлаче велику пажњу публике. Већ годинама на врху листе је Мињина кухињица, један од првих кулинарских блогова код нас. Ценимо да је то због квалитета рецепата и објава, али и због јако доброг односа са читаоцима који Миња има. Они са њом размењују рецепте, постављају фотографије са направљеним јелима, дају јој или траже савете, а она стрпљиво одговара на свако питање и сугестију.
Ауторка блога Миња Богдановски може се похвалити да њене рецепте дневно чита неколико хиљада људи. Красе је велика одговорност, креативност и спретност. Рецепте које осмисли и јела која направи сама декорише и фотографише, па тако већ годинама уживамо у њеном умећу.
Куварски блогови на интернету популарни су у целом свету, они доносе нове рецепте, приче о храни и кувању и откривају тајне најразличитијих кухиња света. Чињенице показују да они који понуде прецизне рецепте, стрпљиво дају савете и нуде интересантан садржај, добију одану и лојалну публику. Управо такав блог смо хтели да вам представимо и покажемо да се у овом послу може успети уз много рада, креативности и поштовање клијената.
Сви који су у неком тренутку на интернету тражили рецепт за неко јело сигурно су наишли и на Мињину кухињицу. Они који су и пробали да по њеном рецепту јело направе, највероватније су и све остале рецепте касније тражили управо овде, на најпосећенијем кулинарском блогу у Србији.
Миња има троје деце и сваки дан својој породици прави здрава и укусна јела, како по рецептима домаће кухиње, тако и необичне, креативне посластице.
Овако се представила на свом блогу: Ја сам Миња, трострука мама из Краљева. Све што се спрема у мојој кухињици моји „заморчићи“ Филип, Давид и Викторија први испробају и ја сам за њих нај мама, па чак и кад неки рецепти не прођу славно.
За децу је нај мама, а за пратиоце нај куварица, чија је страница имала више од 25 милиона посетилаца и преко 80 милиона прегледа. Они јој верују, са њом деле рецепте, фотографије спремљених јела, а она одговара на најразличитија питања.
Дакле, можемо да закључимо - да бисте уопште могли успешно да покренете и водите блог потребно је да понудите квалитет, да имате страст, да волите оно што радите, а посебно је важно да вам је стало до људи који читају ваше објаве.
Миња није куварица, већ несуђена модна креаторка, али је сав свој таленат и осећај за лепо преточила у причу о храни. За себе каже да је обична мама и супруга, која воли и увек радо кува за своју породицу.
Блог Мињина кухињица покренут је још 2007. године, па је ово јубиларна десета година како је у блогерским водама.
„На наговор пријатељица са форума Хоби графика, које су желеле да сви моји рецепти буду објављени на једном месту, покренула сам блог. Први посетиоци су биле оне, затим њихове пријатељице, а онда сам почела да добијам све више коментара непознатих посетилаца и блоговање је прерасло у моју велику љубав. Данас мој блог прати огроман број људи и зато се трудим да им редовно омогућим нов и интересантан садржај“, прича нам Миња о својим почецима. Открива да је у старту то био хоби којим се бавила у слободно време, а да је временом, захваљујући великом интересовању, хоби прерастао у озбиљан посао. Ипак, како каже, и даље у свему ужива као првог дана и то је оно што је чини још успешнијом.
„Желим да људи знају да уживам у нашем дружењу и размени мишљења, увек се трудим да нађем времена да им одговорим на питања, да направим јело по њиховом рецепту. Стално ме контактирају и млађе колеге, интересују их рецепти, прича о сајту, фотоапарат који користим, где набављам посуђе и алате, а ја сам увек спремна да им изађем у сусрет“, каже Миња и додаје да јој је породица највећа подршка, да јој даје ветар у леђа јер, по њеном мишљењу, ако немате подршку најмилијих све иде много теже.
Када говори о плановима, каже само да се нада да је креативност неће изневерити, да ће се трудити да стално осмишљава и реализује нове идеје. Инспирацију проналази у свему - у емисијама и часописима о кулинарству, а понекад и само поглед на неку намирницу донесе идеју уз шта може да је комбинује и добије укусно јело.
„Сва драж и јесте у томе да уживате док сами стварате нови рецепт, нову причу, кад рецепте прилагодите себи и људима које волите, кад од неколико ствари које имате у фрижидеру уз мало маште направите фантастично јело“, прича Миња.
Тешко јој је да одабере омиљени рецепт, али издваја торту Милка, а најкреативнија је кад прави слана јела и теста због, како каже, игре прстима и експериментисања у кухињи, које обожава.
Свима који размишљају о покретању кулинарског блога или су на почетку посла саветује да се не плаше, да буду упорни и да не одустају лако од својих снова.
Блог је за десет година посетило 25 милиона људи, а забележено је укупно 80 милиона прегледа. Сајт има и форум који броји неколико хиљада чланова. Њена Фејсбук страна има скоро 400.000 пратилаца, а на Инстаграму је прати више од 45.700 људи, углавном гастро-блогера.
Сарађивала је са неким од највећих и најуспешнијих компанија у Србији као што су: Др Еткер, Пионир Суботица, Делимано, Кока-кола, Подравка, Металац. Први штампани кувар издала је 2014. године и на то је посебно поносна. Књига садржи више од 80 одабраних рецепата, по избору њених читалаца.