Чувена пиротска „Потковица“
Пирот | Догађај, датум објаве: 27. јануар 2020.
Дводневна гастро-туристичка манифестација одржана је 25. и 26. јануара у Пироту. У Спортској хали „Кеј“ су се тискали домаћи и инострани посетиоци желећи да пробају и пазаре пеглану кобасицу и друге аутентичне пиротске производе.
Највећи број туриста је дошао из суседне Бугарске, али и из Македоније, Босне, Словеније и других европских земаља. Током викенда није било могуће наћи слободне смештајне капацитете у хотелу, хостелима и преноћиштима. Сва места су била распродата још пре два месеца.
Манифестацију је отворио градоначелник Пирота Владан Васић. Сајму су испред Националне службе за запошљавање присуствовали Драган Јаковљевић, члан УО НСЗ и директор Филијале Пирот Драган Јенаћковић.
„Драго ми је што можемо да угостимо посетиоце из целе Србије и иностранства. Велики број посетилаца потврђује да је пеглана кобасица одавно превазишла локалне оквире и да је постала бренд регионалног карактера. У жељи да заштитимо пеглану кобасицу, која се производи само у нашем крају, припремамо елаборат о заштити географског порекла који ће бити завршен у априлу“, рекао је Васић.
Председник Удружења произвођача пиротске пеглане кобасице Марјан Савић, а уједно и излагач, изјавио је да се вредно и озбиљно ради на заштити бренда, те да су сви узорци пре почетка сајма прошли комплетне анализе, чиме је начињен озбиљан корак ка побољшању квалитета и безбедности производа.
Председик жирија др Александар Лилић је по оцењивању изложених производа изјавио да је квалитет пеглане кобасице био уједначен и да су само нијансе одлучиле чији је производ био најбољи.
Ове године је прво место освојио Алекса Џунић из екипе „Кад падне први снег“, друго место Милан Савић из екипе „ММ“ и треће Ненад Златковић из екипе „Козорог“.
Иначе, пеглана кобасица се прави током зимских месеци од најквалитетнијег козјег, јунећег и овчијег меса, без адитива, конзерванса, стабилизатора и без икакве термичке обраде. Кобасице се суше на промаји на тавану и сваког дана се пеглају флашом, како би се истиснуо сав ваздух и спречило кварење меса. Због оваквог поступка израде пиротска кобасица је добила назив и постала чувена као „пеглана кобасица“.
Идеја о одржавању сајма пеглане кобасице зачета је пре десетак година. Током времена, ова манифестација је постајала све бројнија и посећенија. Овогодишњу манифестацију посетило је више од 10.000 људи.